Рекомендації психолога

08.09.2022   Administrator   Категорія: Сторінка психолога

РЕКОМЕНДАЦІЇ  ПСИХОЛОГА

        

Безпека – це наша передбачуваність, знання правил, знання території, недотоканість тілесна, повага до кордонів, зрозумілі правила, «безпечний простір»

 1. Зараз легалізована ненормативна лексика – потрібно одразу вводити правила і домовлятись, що є в вашій спільноті прийнятним .   

 2. Коли ми проживаємо стрес чи травматичний досвід, ми перестаємо відчувати свої потреби – нагадувати пити, їсти, йти до туалету, рухатись. 

 3. Лімбічна система не може витримати напругу –– червоні рамочки, емоційні картинки, багато інформації   – можуть викликати перевантаження і неочікувані, неусвідомлені  реакціі.

 4. Стрес та травматизація змінює та фрагментує наше сприйняття часу і реальності -  потрібно наголошувати на поточній даті, дні тижня,годині.

  5. Чим більше тривоги, тим більше інформації – пояснень, структури, потрібно розповідати – що за чим буде йти по діях.  Правила, рутини, обов’язки – зараз терапія  .

6. Під час стресу ми більш "правопівкульні". Діти уважніші до сигналів сенсорних, невербальних, ніж до наших слів .Потрібно робити паузи, пити воду, коли відчуваємо напругу – робити руханки .

 7. Коли ми проживаємо складний досвід, стрес, травматизацію – змінюється самооцінка, зараз часто діти живуть в режимі – очікування невдачі. Їм потрібен досвід перемог і підтримка .

8. Не давати практик із заплющеними очима – зараз діти і дорослі не заплющують очей, бо так вони втрачають контроль. І якщо заплющити очі, а раптом буде тривога – це може стати ретравматизацією

Не просити дихати глибоко – глибоке дихання може провокувати більш сильні емоційні прояви – дихаємо так, як дихається. Намагаємось акцент робити на видосі.

10. Обов’язково оговорити все, що пов’язано із сиренами, укриттями.

 

Важливе правило – ми Співчуваємо - не жаліємо. Діти переживають складний досвід – але точно впораються.. Ми акцентруємо увагу на їх силі.

(За матеріалами С .Ройз)

 

Контактний телефон практичного психолога  ТПШ №1 Борис О.І. 096 70 35 088