Психологія дитини 10 років

24.10.2017   Administrator   Категорія: Сторінка психолога

Психологія дитини 10 років

Психологія дитини 10 років така, що він вже знаходиться на порозі підліткового віку, а, значить, зовсім скоро батькам доведеться зіткнутися з різними труднощами і проблемами, до яких слід підготуватися завчасно. 
Процес дорослішання для кожної дитини проходить індивідуально, але, як правило, до 10 років більшість дітей починають прагнути активно дорослішати. Вони наслідують дорослим в манері поведінки, одязі, макіяжі (дівчатка). Але, на жаль, старшое покоління – це джерело не тільки хорошого, правильної моделі поведінки, а й зразок негативних звичок: паління, вживання алкоголю, лихослів'я і т.д. Важливо захистити підлітка від таких прикладів, у тому числі, відкоригувати власну поведінку в бік здорового і активного способу життя. 
Зміни в поведінці дитини полягають також в його поступовому віддалі, він все менше розповідає про події в школі, своїх друзях і інтересах. При цьому батькам важливо проявити терпіння, не тиснути на дитину з розпитуваннями, адже від цього він може ще сильніше замкнутися від сім'ї. Але не можна пускати все на самоплив. Якщо батьки помічають хоча б одне з перерахованих особливостей в поведінці дитини, варто звернути пильну увагу на оточення і стиль життя підлітка. 
Зміни в харчуванні
Дитина погано їсть, при цьому втрачає вагу, здоровий і світиться вигляд. Ймовірно, ваша донька чи син стали жертвою сучасної моди на худобу. До 10 років діти вже починають критично оцінювати себе і свою зовнішність, бачать явні і надумані недоліки, одним з яких найчастіше є зайва вага. 
Погіршення успішності в школі, падіння рівня оцінок
Це важливий сигнал, що щось явно йде не так. Але не поспішайте звинувачувати дитину в ліні або не бажання вчитися. Можливо, проблема значно складніша, ніж може здатися на перший погляд. Поговоріть з класним керівником дитини, можливо, напередодні стався конфлікт на рівні дітей або рівні дитина-учитель, який і став причиною сформованої ситуації. 
Схильність до брехні, безвідповідальність, прогули уроків
Це може бути як тимчасовий протест перед батьками і сімейним укладом і правилами, так і наслідок поганої компанії, яка погано впливає на дитину. Щоб ефективно боротися з виниклою проблемою, важливо правильно виокремити е першоджерело і причини. 
Відсутній погляд, перепади настрою, апетиту
Обережно! Такі зміни можуть сигналізувати про перших експериментах дитини з наркотиками й іншими забороненими речовинами. Звичайно ж, дитина навряд чи скаже вам правду, якщо ви висловіть свої побоювання йому в обличчя. Будьте хитріше, перевірте одяг дитини, його речі, портфель на предмет наявності наркотичних речовин. Звертайте увагу на все, навіть запах одягу. Якщо ваші підозри підтвердилися, не чекайте, звертайтеся за допомогою до фахівців, адже побороти цю проблему поодинці буде дуже і дуже складно. 
Небажання відвідувати школу, панічний страх, істерики щоранку
Ймовірно, ваша дитина опинився в епіцентрі шкільного конфлікту. Його учасниками можуть бути як інші діти, так і вчителі. Важливо розібратися в ситуації, дати зрозуміти дитині, що щоб не трапилося, ви завжди виступите на його захист. 
Бажання одягатися, фарбуватися (для дівчаток) не за віком
Психологія дитини 10 років така, що він прагне наслідувати дорослим, і це в першу чергу стосується зовнішнього вигляду – одягу, зачіски, макіяжу і т.д. Не поспішайте лаяти або критикувати дитину, рушайте разом на шопінг, підберіть новий гардероб, який буде відображати підлітковий характер, але при цьому виглядати доречно.

У віці 10-11 років спостерігається найнижча інтенсивність фізичного розвитку хлопчиків: вони підростають лише на 2-3 см на рік і поправляються на 1-2 кг, а дівчатка, як і раніше, їх випереджають. Частота пульсу дещо знижується — до 78-84 ударів у хвилину. Починається процес фіксації хребта за Ж рахунок визначеного співвідношення його кісток і хрящових елементів, і завершиться він приблизно в 12 років.
Фізичні зміни
У 10 років молочні зуби цілком замінюються постійними, тому ризик утворення каріозних зубів різко зростає. Якщо вже є один такий зуб, то у 16-17 років їх вже буде 5, якщо ж 2 — то 3, 7-8, ну а якщо їх більше 6-ти, то 9-10.
Починаючи з 10-11 років продовжують активізуватися процеси, які можна віднести до своєрідної передмови статевого дозрівання. Це, насамперед, зміни пропорцій тіла з наближенням їх до типово чоловічих (збільшення яєчок) і жіночих (безболісне збільшення молочних залоз); поява і розвиток вторинних статевих ознак; перебудова діяльності різних органів і систем організму тощо. Саме ці зміни і лежать в основі всіх інших процесів, що триватимуть упродовж 4-6 років.
Деякі вторинні статеві ознаки можуть розвиватися раніше або пізніше звичайного терміну. У деяких хлопчиків поява волосся на лобку і навіть під пахвами може початися і до збільшення яєчок. Оцінюючи ці явища, необхідно звертати увагу на загальний стан організму дитини.
В 11 років нарешті настає пора повного статевого дозрівання — пубертатний період. У процесі статевого дозрівання в хлопчиків збільшується і змінюється форма гортані. Найбільші зміни відбуваються з основними хрящами, що її утворюють. Щитовидний хрящ набуває характерного для чоловіків гортанного виступу ("адамове яблуко"): пластинки його сходяться не під прямим кутом, як у дівчинок, а під гострим.
Внаслідок збільшення обсягу гортані і подовження зв'язок відбувається модуляція голосу — приблизно на одну октаву. Зовсім неможливо спрогнозувати, яким буде голос у хлопчика після перехідного періоду.
Особливої уваги заслуговують зміни нервової системи.
Прискорене зростання дитини, її підвищена рухова і нервово-психологічна активність ведуть до посиленого обміну речовин, значної напруги в роботі залоз внутрішньої секреції та нервової системи.
Все це обумовлює надзвичайну вразливість, нестійкість психіки, різні відхилення в поведінці. Найчастіше звертає на себе увагу зміна у ставленні до навчання. Це виражається в байдужості до уроків і оцінок, як наслідок — псуються відносини з батьками й вчителями, змінюється коло спілкування дитини, з'являються небажані знайомі. Причиною такої непередбачено» поведінки, найчастіше, є внутрішній конфлікт дитини, яка починає зіштовхуватися з різними соціальними вимогами й новими соціальними ролями.
Саме батьки повинні допомогти своїй дитині розв'язати її внутрішній конфлікт, допомогти усвідомити себе справжньою особистістю.
Виправляємо помилки
Оскільки йдеться про перевиховання тих підлітків, у яких лінь і безвідповідальність розвинулися від того, що їх надмірно опікали, то є тільки один шлях до покращення їхньої поведінки: перестати надмірно опікати їх!
Дітям цього віку властиво прагнути самостійності, ваша дитина буде дуже рада, коли довідається, що ви вважаєте її вже досить дорослою, щоб самій піклуватися про свої справи. Але правильно організувати своє життя без вашої допомоги вона, звичайно, не зможе і тому бесіда з нею неодмінно повинна завершитися рішенням, що влаштує вас обох. Нехай дитина сама складе план, в якому передбачить час, необхідний для шкільних справ, для відпочинку, для своїх захоплень і для допомоги у домашніх справах. Порадьте їй виділити 2-3 справи, за виконанням яких вона стежитиме насамперед; наприклад, прибирати у своїй кімнаті, вчасно сісти за уроки, вимити після їжі посуд. Однак намагайтеся не перевантажувати дитину, інакше вона з незвички просто не впорається із завданням і знову зчинить бурю.
А опікування в дріб'язкових справах, дійсно, слід скасувати, не стежте за кожним кроком дитини, як це було раніше, хоча увага до всіх її справ слабшати не повинна. Зараз, можливо, як ніколи раніш, потрібний більш тісний контакт зі школою, вчителями, друзями вашого сина чи дочки.
Повірте, домогтися від дитини бажаної поведінки можна, головне — щоб дитина сама цього захотіла. І коли в неї з'явиться таке бажання, треба всіляко допомогти їй вибрати шлях виправлення своїх недоліків. Але не забувайте уважно стежити за успіхами дитини, а в разі потреби допомагайте її, заохочуйте, постійно підтримуйте в неї віру у власні сили, бажання стати краще, прагнення виховувати себе.
Психоемоційний стан
У 10 років дитина починає формуватися не тільки фізіологічно, але і психічно. У неї з'являються нові почуття, окреслюється характер. Основною проблемою, яку дитина повинна вирішити в цьому віці — розуміння своєї індивідуальності. На це впливає комплекс неповноцінності, що вже наявний або тільки зароджується, який виражається в постійній психічній напрузі. Не менший вплив на формування індивідуальності мають і стосунки всередині родини. Виробіть у собі звичку щодня розмовляти з дитиною на будь-які теми.
Новим у розвитку дитини цього віку стає і більш глибока самосвідомість особистості, становлення якої можливо, знову ж таки, тільки завдяки спілкуванню. Тепер діти частіше, ніж у дев'ятирічному віці, виявляють упертість, хизуються своїми недоліками, протиставляють себе батькам.
Перше, що стає помітним — різке погіршення поведінки: бажання вчиняти всупереч чужій волі, упертість, забіякуватість, неприкрите хамство. Дитина усіма своїми вчинками намагається затвердити своє "право" на незалежність, намагається звільнитися від опіки і контролю з боку дорослих. У цей період батьки нерідко втрачають контакт зі своєю дитиною. Зазвичай, це відбувається тому, що батьки не враховують особливостей її віку, ставляться до неї, наче до маленької.
Не менш шкідлива й інша крайність, коли батьки вважають дитину вже дорослою, усе їй дозволяють, в усьому з нею погоджуються, і в результаті, виростає впертий, самозакоханий егоїст, який не визнає ніяких авторитетів.
Дівчатка вже й вище на зріст, ніж їхні однолітки-хлопчики, і виглядають доросліше, та й інтереси їхні більш дорослі. З'являється зневажливе ставлення до хлопчиків-однолітків.
У цьому віці діти більше уваги починають приділяти
своїй зачісці, одягу, шукають свій стиль. Тому дуже важливо прищепити їм правильне розуміння елегантності. Спробуйте пояснити їм, що бути по справжньому елегантною людиною — це не обов'язково дорого і вишукано вдягатися. Уміння носити навіть найскромніші речі з гідністю — і є елегантність. В її основі лежить простота, акуратність, уміння вдало й зі смаком підібрати одяг, що буде чудово підкреслювати індивідуальність.
Внутрішнє "Я"
Якщо десятирічна дитина не бере участі у розв'язанні сімейних проблем, якщо вона не допомагає у домашніх справах і їй байдуже, що відбувається в родині, то і до 20-ти років вона не сформується як особистість. Не знаючи, як і скільки грошей заробляють батьки, але бачачи достаток у родині, дитина вимагатиме дорогих подарунків і влаштовуватиме справжні скандали, не одержуючи їх. А якщо, все ж таки, її прохання буде задоволене, то ваша дитина одразу усвідомить: тільки бурхливий протест допоможе домогтися усього в житті. Подорослішавши, вона перенесе модель взаємин з батькам у власну родину, і повірте, що довгого і щасливого сімейного життя в цій родині не буде. Тому, дорогі батьки, будьте дуже уважні до своєї дитини в цей віковий період.
Трохи про школу
Перехід до навчання з молодших у середні класи для багатьох дітей стає тією межею, за якою закінчується спокійне життя. Чому?
Річ у тім, що обстановка в початковій школі наближена до дошкільного життя дитини — чимало ігрових моментів на уроках, наявність тільки однієї вчительки. В середній школі, крім додаткових предметів нових учителів, до дитини з'являється і нове ставлення, як до "дорослої" людини. Однак не всі діти виявляються готовими до подібного роду змін.
Зверніть увагу, чи може ваша дитина самостійно готувати домашнє завдання (на його підготовку необхідно витрачати не менш 2-х годин), організуйте час дитини після школи. Прекрасно, якщо вона  зможе  відвідувати спортивні секції, організм дитини вже готовий до таких навантажень.