Десять «золотих правил» виховання щасливих дітей

Категорія: Сторінка психолога

1. Стимулюйте інтелект дитини.

Створивши сприятливе середовище, можна підвищити розумовий розвиток дитини. В ранньому дитинстві мозок краще сприймає нове, накопичує знання. Пізніше засвоїти їх набагато важче.

2. Формуйте самоповагу.

Висока самооцінка дає сміливості братися за нове, ризикувати. Необхідно розвивати в дитині такі здібності, прищеплювати такі навички, котрі б вирізнили її з- поміж інших, викликали  повагу інших,  викликали б  повагу ровесників і дорослих. Діти  мають знати,  що  успіх,  майбутній добробут залежить від них самих.

3. Навчіть дитину спілкуватися.

Є шість умов, за яких у дитини виробляються корисні навички:

-  щира любов до батьків дає відчуття захищеності;

- приязне ставлення до оточуючих;

- зовнішня привабливість;

- можливість спостерігати правильне соціальне спілкування: поведінка батьків, вчителів;

- висока самооцінка;

- вміння підтримувати розмову.

4. Пильнуйте, щоб дитина не стала «телеманом».

Перегляд телепередач через міру гальмує у дітей розвиток лівої півкулі головного мозку. "Телемани" стають нервовими, їхні дії визначаються миттєвою реакцією, завдаючи шкоди осмисленню та обговоренню події.

5. Виховуйте відповідальність і порядність.

Не лише повсякчас пояснюйте, що таке добре, а що погано, а й закріплюйте гарні навички, карайте за негідні вчинки, тільки не різко. За приклад має слугувати гідна поведінка батьків, а пізніше ровесників.

6. Навчіть дитину шанувати сім’ю.

 Щоб виростити ніжних і люблячих дітей, оточіть їх піклуванням, ласкою з перших днів життя. Діти мають бачити все тільки добре і розуміти "хочу" та "треба". Найкращий спосіб вливати свою любов - кохати матір своїх дітей. Жінка, зігріта чоловічою любов'ю і повагою, добре ставиться до сім'ї.   Дитина   зрозуміє,   що сімейне   життя   -   це   насамперед,   рівноправ'я   у   стосунках. відповідальність перед коханою людиною, бажання зробити для неї добро, ніжність та взаємнуповагу.

7. Живіть у хорошому оточенні.

У кожної дитини має бути хороший друг. Друзі, яких виберуть собі ваші діти  впливатимуть на їхні орієнтири і поведінку.

8. Будьте вимогливими.

Діти з високою самооцінкою, почуттям власної гідності, вмінням робити щось краще за інших виховуються, як правило, у сім'ях, де до інших ставлять високі вимоги: дотримуватись порядку в домі, організовувати своє дозвілля, гідно себе поводити. Не будьте тиранами. Запам'ятайте, що відповідальними і слухняними діти   стають не відразу. На це треба витратити час.

9. Привчайте дитину до праці.
Певною мірою ви можете запрограмувати життєвий успіх своїх дітей. Нехай діти вчаться долати
 труднощі, впевняться, що можуть впоратись з будь-якою справою. Але все це має бути цікавою, захоплюючою грою, а не важкою необхідністю.

10. Не робіть за дітей те, що вони можуть зробити самі.

Нехай все перепробують, вчаться на власних помилках. Треба, щоб вони брати участь у сімейних нарадах. Нехай якнайраніше привчаються робити щось для інших, особливо те, що в них добре виходить.